ÖDEV YAPMAK İSTEMİYORUM

by - Eylül 25, 2019

        Okulların açılmasıyla birlikte evlerden "ödevimi yapmak istemiyorum" sesleri yükselmeye başladı yavaştan :) Ailelerin çoğu çaresiz; kimisi ödülle, kimisi cezayla, kimisi sabırla çabalıyor eve gönderilen o iki sayfayı çocuğuna yaptırabilmek için. Kimisi de sabır taşını çatlatıp "Amaaan ne halin varsa gör." modunda boşvermişlik basamağına doğru adım atıyor :) Peki doğru yol ne? Ödev nedir ve neden yapılır? Gerekli midir? Ödev yapmak istemeyen çocuğa o ödev nasıl yaptırılır?

        Ev ödevi ; öğrenmeyi desteklemek için öğrencinin okul saatleri dışında, evinde yapması gereken görevlerini ifade eder. Çocuğunuza evde yapması için verilen ödevler öğrenme sürecini desteklemenin yanında çocuğunuza sorumluluk bilinci de kazandırmaktadır. Bu sebeple ev ödevleri çocuğunuzun faydası için verilir ve düzenli yapılması önemlidir.  Biz yetişkinler ev ödevinin faydalı olduğunu bilsek de ne yazık ki bazen çocuklarımıza ödev yapmayı sevdirmek konusunda yetersiz kalabiliyoruz. "Peki hata nerede?" diyorsanız; şimdi sıralayacağım tavsiyeleri bir gözden geçirin. Eminim ki ödev yaptırmakta zorlanıyorsanız bu tavsiyelerden bazılarını yapmadığınızı göreceksiniz.
➤ Ders çalışma ortamını düzenleyin. Mümkünse ödev yapmak-ders çalışmak için özel bir çalışma masası olsun. Masanın üzerinden gereksiz eşyaları, dikkat dağıtabilecek objeleri kaldırın. Ödev yaparken teknolojik aletlerle bağınızı kesin.
➤ Bir ödev kutusu hazırlayın. Bir kutu içine ödev yaparken gerekli olabilecek kalem, silgi, cetvel, yapıştırıcı, makas, boya gibi malzemeleri koyun ve o kutuyu sadece ödev yaptığı zamanlarda kullanın. Ödev malzemeleri özel ve ayrı olsun. Kutuyu açıp ödevini yapmak için heveslenecektir ;) Ayrıca ödev yaparken masadan malzeme almak için kalkmayacak, böylece dikkati dağılmayacaktır.
➤ Çocuğunuza ödevin ne olduğunu ve neden yapması gerektiğini anlatın. Bu sohbet sırasında "ödevini yapmazsan" ile başlayan olumsuz örnekler değil, "ödevini yaparsan" ile başlayan olumlu örnekler verin.
➤ Bir program yapın ve rutin oluşturun. Günlük yapacağınız işleri içeren bir çizelge hazırlayın. Bu çizelgede hem oyun oynamaya hem de ödev yapımına yer verin. Ödev yapımından sonra mutlaka çocuğunuza eğlenceli gelecek bir aktivite ekleyin ki ödev süresini gereksiz yere uzatmasın :)  Ödevlerin hangi zaman diliminde yapılacağına birlikte karar verin ve bu çizelgeye mümkün olduğunca uymaya çalışın. 
➤ Eğer uzun süren ödevleri oluyorsa aralarda molalar verin. Özellikle küçük sınıflarda uzun süreli ödevler sıkıcı olabilir.
➤ Çocuğunuzu ödevini yapması için öğretmeni ile korkutmayın. "Ödevini yapmazsan öğretmenin kızar" gibi tehditler çocuğunuzun öğretmenine karşı olumsuz tutum geliştirmesine sebep olacaktır. 
➤ Özellikle 1. sınıf ödevlerinde ödev yaparken çocuğunuzun yanında olun. Hatalı yaptığı bir şey varsa anında uyarın. (Beş satır yazı yazan çocuğa "olmamış silip tekrar yaz" demek onun hevesini kıracaktır. Ama ilk hatasında uyarıp düzeltmesini sağlarsanız, devamını doğru olarak yapacaktır.)
➤ Rutininizi oluşturduktan sonra bazen çocuğunuzu ödev yaparken tek başına bırakın. Size bağımlı olarak ödev yapması, siz olmadığınız zamanlarda ödev yapmaması demektir. Aynı durum her zaman aynı kişi ile birlikte ödev yapıldığında da yaşanabilir. Örneğin hep anne ile ödev yapan çocuk, annesinin işinin olduğu bir gün başka biriyle ödev yapmak istemeyebilir. Bu yüzden ödev için mümkünse tek yardımcı olmasın.
➤ Çocuğunuza yardımcı olun ama her zaman değil! Hatalarını düzeltmede yardım edin fakat çözüm yolunu bulma işini çocuğunuza bırakın. Daha hızlı bitmesi için cevabını sizin söyleyip yazdırdığınız ödevin çocuğunuza bir faydası olmayacaktır. Ayrıca çocuğunuz bunu bir süre sonra alışkanlık haline getirecek ve çabalamaktan vazgeçecektir. Bunun daha kötüsü ise ödevi direk ailelerin yapmasıdır. Nadir de olsa; ödevsiz okula gitmemesi için ödevi kendi yazan anne-babalar mevcut ;) Bu davranışı bir kez yapmanız, çocuğunuzun bundan sonra her ödevinde işi size bırakmak için fırsat kollamasına sebep olur. Bu yüzden lütfen çocuğunuzun ödevini siz yapmayın 😊
➤ Çocuğunuzu motive edin. Doğru yaptığı yerlerde söyleyeceğiniz bir "aferin" bile ödevin kalanına daha motive olarak devam etmesini sağlar.
➤ Çocuğunuza sorumluluklar verin. Başka alanlarda da sorumluluk alan çocuklar, ödevin de bir sorumluluk olduğunu kavrayacak ve kendi isteğiyle ödevlerini yapacaklardır.
➤ Sevginin gücünü kullanın. Bu hem öğretmenler hem de ebeveynler için önemlidir. Yapılan araştırmalar öğretmenini seven öğrencilerin ödevlerini yapmaya daha istekli olduklarını göstermektedir. Ayrıca sevginizi hisseden çocuğunuz; sevginize karşılık verecek ve sizi üzmemek adına doğru davranmaya daha çok özen gösterecek, sorumluluklarını yerine getirecektir.
        Hepinize makul miktarda ödev veren öğretmenler, kavgasız biten ödevler dilerim 😆😆💜

Bunlar da ilginizi çekebilir

2 yorum

  1. Biz veliler için oldukça eğitici bir yazı, elinize zihninize sağlık. Ben özellikle yeni bir sürece girildiğinde ailelerin, çocuklarına yalnız olmadıklarını hissettirecek destekleyici bir tutum sergilemelerinin de çok katkısının olduğunu gözlemliyorum. Doğrudan mesaj veya öğütle deģil tabi, etkinlik ve oyunlarla. 1/İ'den Salih Kerem'in annesi😊

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim :) Aile desteği kesinlikle çok önemli. Salih Kerem'e çok sevgiler... :)

    YanıtlaSil